Jedno z moich ulubionych ciast. W dzieciństwie bardzo rzadko miałam okazję rozkoszować się jego smakiem, ponieważ moja mama nie przepada za nim. Dlatego teraz staram się piec je częściej.
2 godz.
Składniki:
Ciasto
1 szkl wody
1 szkl mąki
125 g margaryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Karpatka tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę gotujemy z margaryn ą. Na wrzącą wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Gładkie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
2.Następnie ucieramy je dodając stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia. Ciasto rozkładamy równo do dwóch form o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut.
3.Z odmierzonej porcji mleka odlewamy 3/4 szkl i mieszamy z obiema mąkami oraz żółtkami. Pozostałe gotujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę i gotujemy ciągle mieszając. Gotowy budyń wylewamy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
4.Miękkie masło ucieramy. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Gotowym kremem przekładamy ciasto i oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze