Karpatka tradycyjna

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Jedno z moich ulubionych ciast. W dzieciństwie bardzo rzadko miałam okazję rozkoszować się jego smakiem, ponieważ moja mama nie przepada za nim. Dlatego teraz staram się piec je częściej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    1 szkl wody
    1 szkl mąki
    125 g margaryny
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    500 ml mleka
    3 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    2 cukry waniliowe
    250 g masła
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy z margaryn ą. Na wrzącą wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Gładkie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Następnie ucieramy je dodając stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia. Ciasto rozkładamy równo do dwóch form o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut.
  • 3. Z odmierzonej porcji mleka odlewamy 3/4 szkl i mieszamy z obiema mąkami oraz żółtkami. Pozostałe gotujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę i gotujemy ciągle mieszając. Gotowy budyń wylewamy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Miękkie masło ucieramy. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Gotowym kremem przekładamy ciasto i oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować