karpatka wiśniowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proponuje wyśmienitą wersję karpatki dla dorosłych. Z masą wiśniowątaki deser zauroczy niejednego.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    Pół kostki margaryny
    szklanka mąki
    Szklanka wody
    Szczypta soli
    Masa:
    2,5 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu wiśniowego
    Dżem wiśniowy
    1,5 kostki masła
    Kilka łyżek wiśniówki

Karpatka wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wodę zagotuj z margaryną. Wsyp sól, mąkę. Wystudź.
    Dokładnie wymieszaj. Przestudź lekko. Następnie wbij aż po jednym jajku
    i dokładnie zmiksuj ciasto. Podziel na 2 porcje i wyłóż do 2 blaszek o
    wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 20 minut w temp. 190-180 stopni na
    złoty kolor.
  • 2. Przygotuj budyń na mleku. Miękkie masło utrzyj dodając stopniowo
    wystudzony budyń, po łyżce dżemu i spirytusu. (Należy robić to powoli
    ponieważ masa może się zważyć).
  • 3. Na pierwszy płat ciasta rozsmaruj masę, przykryj drugim ciastem. Posyp
    cukrem pudrem i płatkami migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy