Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym

4.42 (205 ocen)

  • 60 min

smaczny deser:)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 budynie
    ¾ litra mleka 3,2%
    250 g miękkiego masła śmietankowego
    ½ szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 opakowania ciasta francuskiego
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.42 (205 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka z ciasta francuskiego z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karpatka 1. Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy budyń. W 1 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w ¾ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  • karpatka 2. Ciasto francuskie pieczemy na rumiany kolor, ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy. Gdy ciasto dobrze wystygnie, na jedną część wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę aby krem stężał. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować