Karpatka z poziomkową bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Do gotującej się wody wsypać całą mąkę. Mieszamy tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka, a na dnie powstanie białawy nalot.
2.Piekarnik nagrzewamy do do 250 stopni C. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
3.Do ostudzonej masy kolejno wbijamy jajka.
4.Ciasto dzielimy na dwie części. Cienko rozsmarowujemy na blachach do pieczenia. Pieczemy kolejno na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
5.Po upieczeniu ciasto delikatnie przekładamy na kratkę do ostudzenia.
6.Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody. studzimy.
7.Śmietanę ubijamy. Do ubitej śmietany wlewamy przestudzoną galaretkę i jeśli mamy świeże poziomki.
Komentarze