Karpatka z truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę i margarynę rozpuszczamy w garnku na małej mocy, kiedy się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy energicznie, aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie letnia dodajemy po jednym jajku. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki na dużej blasze- każdy w 180 ⁰ C przez 40 minut.
2.Galaretki rozpuszczamy w 200 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki po umyciu rozbijamy blenderem. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, zmniejszamy obroty i dodajemy serki i koktajl truskawkowy, a na koniec tężejącą galaretkę. Tak gotowa piankę wstawiamy do lodówki i gdy zacznie tężeć wylewamy na I placek i przykrywamy II plackiem.
3. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Porady
Zamiast truskawek możemy użyć świeżych jagód, malin.
Komentarze