KARPATKA Z TRUSKAWKOWYM MUSEM

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne ciasto na upalne dni. I ten smak truskawek....

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto: 1,5 szklanki wody, ¾ kostki margaryny, 1,5 szklanki mąki, 6 jajek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Pianka: 300 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 300 g serka homogenizowanego np.: waniliowego, 300 g truskawek, 2 galaretki truskawkowe.
    Cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Karpatka z truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i margarynę rozpuszczamy w garnku na małej mocy, kiedy się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy energicznie, aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie letnia dodajemy po jednym jajku. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki na dużej blasze- każdy w 180 ⁰ C przez 40 minut.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 200 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki po umyciu rozbijamy blenderem. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, zmniejszamy obroty i dodajemy serki i koktajl truskawkowy, a na koniec tężejącą galaretkę. Tak gotowa piankę wstawiamy do lodówki i gdy zacznie tężeć wylewamy na I placek i przykrywamy II plackiem.
  • 3. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
    Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

Zamiast truskawek możemy użyć świeżych jagód, malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-2780b1t

To może cię zainteresować