Karpatka kokosowa

4.99 (194 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Karpatka z kremem kokosowym to istny raj dla podniebienia. Ciężko poprzestać na jednym kawałku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -1/4 kostki margaryny
    -1/2 szkl. wody
    -1/2 szkl. mąki
    -3 jajka
    -szczypta soli i proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:
    -1 puszka mleczka kokosowego(400g)
    -400 ml śmietany 30%
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szkl.cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Karpatka Desery

Karpatka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Do rondelka wlewamy wodę dodajemy margarynę i szczyptę soli, do rozpuszczonej margaryny wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia,sól,mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka.
    Studzimy. Zimne ciasto miksujemy ,dodając po jednym jajku.
    Ciasto dzielimy na dwie części, tortownicę o śr.21cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy ok. 20 min
    w temp.170 stopni
  • 2. Krem kokosowy: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy. Mleczko kokosowe schładzamy 24 godz. w lodówce.
    Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,ubijając dodajemy mleczko kokosowe tylko tę gęstą część, dolewamy cienkim
    strumieniem żelatynę, dokładnie miksujemy. Krem wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 3. Gotowy krem wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim.
    Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Kokos Krem kokosowy Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować