Karpatka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Do rondelka wlewamy wodę dodajemy margarynę i szczyptę soli, do rozpuszczonej margaryny wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia,sól,mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka.
Studzimy. Zimne ciasto miksujemy ,dodając po jednym jajku.
Ciasto dzielimy na dwie części, tortownicę o śr.21cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy ok. 20 min
w temp.170 stopni
2.Krem kokosowy: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy. Mleczko kokosowe schładzamy 24 godz. w lodówce.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,ubijając dodajemy mleczko kokosowe tylko tę gęstą część, dolewamy cienkim
strumieniem żelatynę, dokładnie miksujemy. Krem wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
3.Gotowy krem wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim.
Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze