karpatka królewska

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

W mojej rodzinie karpatka to ulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy czekoladowej. Wyszło tak jak lubimy- chrupiące ciasto z dużą ilością kremu.

  • 60 min

Składniki:

  • *porcja na dużą blaszkę z piekarnika:
    Składniki:
    na ciasto:
    6 jajek
    1 i 1/2 szklanki mąki
    190 g masła
    1 i 1/2 szklanki wody
    szczypta soli
    na krem biały:
    3 szklanki mleka
    2 żółtka
    80 g mąki pszennej
    80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
    3/4 szklanki cukru
    150 g masła
    na krem kakaowy:
    3 szklanki mleka
    2 żółtka
    80 g mąki pszennej
    80 g budyniu czekoladowego (2 opakowania)
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    150 g masła
    do dekoracji:
    1 łyżka cukru pudru
    4 kostki deserowej czekolady
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Karpatka Desery

Karpatka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie. Dodać wodę, sól i przesianą mąkę. Mieszać (najlepiej pałką drewnianą) aż masa zgęstnieje i się zaparzy. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszki z piekarnika (lub inne duże) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać mąką. Rozłożyć ciasto równomiernie i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180*C z termoobiegiem. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 150*C i suszyć ciasto jeszcze kwadrans. Wystudzić.
  • 2. Oba kremy przygotować w taki sam sposób. Połowę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać żółtka, mąkę, cukier i budyń (do drugiego dodać kakao). Wlać na gotujące mleko, ugotować gęsty budyń i wystudzić. Najpierw utrzeć krem czekoladowy: miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Wyłożyć na jeden blat ciasta. tak samo przygotować jasny krem i delikatnie rozsmarować na ciemnym kremie. Przykryć drugim ciastem. Posypać cukrem pudrem. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować