Karpatka krucho - ptysiowa z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i na 30 minut włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć w przygotowanej blaszce o wymiarach 20 na 31 cm. Ciasto dość gęsto ponakuwać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 170 stopni C.
2.Ciasto ptysiowe:
Zagotować niepełne pół szklanki wody z margaryną. Następnie, nie zdejmując z ognia i energicznie mieszając, wsypać przesianą mąkę. Mieszać, aby ciasto nie przywarło do naczynia. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Do przestudzanego ciasta, cały czas miksując, dodawać stopniowo rozmącone jajka. Gotowe ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę o wym. 20 na 31 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
3.Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obydwie mąki i bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Tak przygotowaną masę zalać ponad pół szklanki wrzącej wody i mieszając, zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać olejek pomarańczowy oraz kwasek cytrynowy, wymieszać i ostudzić. Margarynę zmiksować na puch i cały czas mieszając, stopniowo dodawać krem. Pok koniec mieszania dodać spirytus i olejek waniliowy. Gotowy krem równomiernie rozsmarować na kruchym cieście, przykryć ciastem ptysiowym, lekko przycisnąć i posypać cukrem pudrem.
Komentarze