Karpatka krucho - ptysiowa z kremem

0 (0 ocen)

Pyszna karpatka o wyjątkowym kremie. Pyszna, idealna na rodzinne spotkania.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    25 dag mąki,
    7 dag cukru pudru,
    12 dag margaryny,
    jajko,
    ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,

    Ciasto ptysiowe:
    9 dag mąki,
    4 dag margaryny,
    3 jajka,

    Krem:
    1 łyżka mąki pszennej,
    3/4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    8 dag cukru,
    2 żółtka,
    ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego,
    5 kropli olejku pomarańczowego,
    5 kropli olejku waniliowego,
    20 dag margaryny,
    100 ml spirytusu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka krucho - ptysiowa z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i na 30 minut włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć w przygotowanej blaszce o wymiarach 20 na 31 cm. Ciasto dość gęsto ponakuwać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 170 stopni C.
  • 2. Ciasto ptysiowe:
    Zagotować niepełne pół szklanki wody z margaryną. Następnie, nie zdejmując z ognia i energicznie mieszając, wsypać przesianą mąkę. Mieszać, aby ciasto nie przywarło do naczynia. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Do przestudzanego ciasta, cały czas miksując, dodawać stopniowo rozmącone jajka. Gotowe ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę o wym. 20 na 31 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
  • 3. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obydwie mąki i bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Tak przygotowaną masę zalać ponad pół szklanki wrzącej wody i mieszając, zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać olejek pomarańczowy oraz kwasek cytrynowy, wymieszać i ostudzić. Margarynę zmiksować na puch i cały czas mieszając, stopniowo dodawać krem. Pok koniec mieszania dodać spirytus i olejek waniliowy. Gotowy krem równomiernie rozsmarować na kruchym cieście, przykryć ciastem ptysiowym, lekko przycisnąć i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.39 (304 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karpatka

To może cię zainteresować