Buraki to pyszne i zdrowe warzywa, nie muszą nam się kojarzyć jedynie z barszczem czy surówką. Poniżej przepis na smaczną i pożywną kaszę z rybą i burkami.
Kasza z rybą i burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Ostudzić i pokroić w kostkę.
2.Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3.Rybę doprawić z każdej strony przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rybę przez chwilę z każdej strony. Zdjąć z palnika.
4.Na dużej patelni, na oliwie, podsmażyć posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać buraki, rozdrobnioną rybę, posiekaną natkę pietruszki. Całość zalać winem i dusić przez 5 minut, następnie doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać kaszę, całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić.
Komentarze