Kasza gryczana z pieczarkami i ogórkierm kiszonym

4.5 (150 ocen)

Kasza nie musi być nudna, połączenie jej z ogórkiem kiszonym nadaje jej lekko kwaskowatego charakteru.

Składniki:

  • 1/5 szklanki kaszy gryczanej
    200g pieczarek
    6 łyżek oleju rzepakowego
    3 ogórki kiszone
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    2 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżeczki śmietany kwaśnej 18%
    sól, pieprz, wegeta, maggi do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone Dania główne

Kasza gryczana z pieczarkami i ogórkierm kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki z cebulą 1. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę usmażyć na oleju. Dodać pokrojone w plasterki ogórki kiszone, smażyć kilka minut.
  • wlac bulion
2. Wlać bulion i dusić kilka minut.
  • zagęszczanie 3. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i szczyptę soli, wymieszać. Zahartować sosem spod warzyw, wlać do nich, dusić kilka minut. Przyprawić do smaku.
  • obiad podany 4. Kasze gryczaną ugotować w osolonym wątku. Podawać z sosem pieczarkowo-ogórkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować