Warzywa można wkroić dowolne - u mnie papryki, marchewka, cebula i obowiązkowo czosnek.Do tego curry i cynamon! Pyszne połączenie, polecam.Całość zwieńczona została natką pietruszki (której na foto nie widać).
Kasza gryczana z warzywami w curry i z delikatną nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kaszę gotować 10 min (ma być krócej niż zalecany czas na opakowaniu), coby jej nie rozgotować.
Ostudzić, odstawić.
Cebulę drobno posiekać, krótko przysmażyć, dodać posiekany czosnek,sól, pieprz, cynamon i curry.
Marchewki pokroić w drobną kostkę, dorzucić do reszty, wlać wodę, dusić do momentu aż marchewka będzie już lekko miękka.
Następnie dodać pokrojone (również drobno) papryki oraz kaszę.
Całość wymieszać, dusić ze sobą ok 10 minut, aż warzywa będę miękkie, ale nie rozgotowane - mają być chrupkie.
Posypać zieleniną i wcinać.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!
Komentarze