Kasza gryczana z warzywami w curry i z delikatną nutką cynamonu

0 (0 ocen)

  • 35 min

Warzywa można wkroić dowolne - u mnie papryki, marchewka, cebula i obowiązkowo czosnek.Do tego curry i cynamon! Pyszne połączenie, polecam.Całość zwieńczona została natką pietruszki (której na foto nie widać).

  • 35 min

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej ( u mnie palona)
    1 papryka zielona
    1 papryka czerwona
    1 czerwona cebula
    1 -2 marchewki
    3 ząbki czosnku
    2 czubate łyżeczki mielonej curry
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1-1,5 szklanki wody
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
    opcjonalnie: zielona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z warzywami w curry i z delikatną nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę gotować 10 min (ma być krócej niż zalecany czas na opakowaniu), coby jej nie rozgotować.
    Ostudzić, odstawić.
    Cebulę drobno posiekać, krótko przysmażyć, dodać posiekany czosnek,sól, pieprz, cynamon i curry.
    Marchewki pokroić w drobną kostkę, dorzucić do reszty, wlać wodę, dusić do momentu aż marchewka będzie już lekko miękka.
    Następnie dodać pokrojone (również drobno) papryki oraz kaszę.
    Całość wymieszać, dusić ze sobą ok 10 minut, aż warzywa będę miękkie, ale nie rozgotowane - mają być chrupkie.
    Posypać zieleniną i wcinać.
    Najlepiej smakuje na ciepło.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować