Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem

4.5 (154 ocen)

  • 25 min

Pomysł na pyszne i sycące śniadanie lub lekką kolację, polecam

  • 25 min

Składniki:


  • kasza gryczana 100g,
    szpinak mrożony 200g,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajko sadzone Przystawki

Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem 1. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy szpinak i smażymy aż do rozpuszczenia. Doprawiamy go solą, gałką muszkatołową i pieprzem do smaku.
  • Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem 3. Następnie do kaszy dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
  • Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy masę gryczaną tworząc gniazdko. W gniazdko wbijamy jajko. Całość zapiekamy z nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, aż jajko nam się zetnie. Podajemy posypane rzeżuchą. Życzę smacznego :)

Porady

Tak przygotowane danie to pomysł na smaczne i pożywne śniadanie albo lekką kolację. Może nam posłużyć do jego przygotowania kasza pozostała po obiedzie – nic się nie zmarnuję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować