Kasza jaglana na sypko polana olejem lnianym

4.5 (193 ocen)

  • 25 min

Danie jest pyszne i bardzo zdrowe, przyrządza się je łatwo i szybko, a rewelacyjna kasza jaglana nie kosztuje dużo.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2 łyżki oleju lnianego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jaglana na sypko polana olejem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem i szczelną pokrywką zagotowujemy 2,5 szklanki wody ze szczyptą soli. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Kaszy w czasie gotowania nie wolno mieszać ani odkrywać - utworzone kanaliki regulują temperaturę przy dnie i kasza nie przypala się. Kaszy nie powinno się także przepłukiwać ani prażyć przed gotowaniem, ponieważ to pozbawia ją części wartości odżywczych. Dobrej jakości kasza jaglana ma lekko orzechowy smak bez goryczy.
  • 2. Po 20 minutach wyłączamy gaz i ściągamy pokrywkę, aby odparować nadmiar wilogci z kaszy. Kaszę przekładamy na talerze i gdy trochę przestygnie, polewamy ją olejem lnianym (oleju lnianego nie wolno dodawać do gorących potraw, ponieważ wysoka temperatura niszczy kwasy tłuszczowe Omega-3).

Porady

Kaszę można posypać ulubionymi dodatkami, np. siemieniem lnianym, ziarnem słonecznika lub rzeżuchą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować