Kasza jaglana z bananami

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Mój sprawdzony sposób na zdrowe i pyszne śniadanie, zwłaszcza w mroźne, zimowe poranki. Ta potrawa syci na długi czas i stawia na nogi lepiej niż kawa. Polecam, nie tylko miłośnikom zdrowej kuchni.Zimą można użyć mrożonych jagód (wcześniej rozmrażamy je na sicie) lub w ogóle je pominąć, zastępując

  • 30 min

Składniki:

  • 2 porcje:
    - 8 łyżek kaszy jaglanej,
    - szklanka mleka,
    - ok. 1/4 szklanki wody,
    - duży, dojrzały banan,
    - garść jagód (lub borówki amerykańskiej),
    - kilka kropli soku z cytryny,
    - łyżeczka cukru,
    - łyżka masła orzechowego,
    - łyżka syropu klonowego,
    - szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy

Kasza jaglana z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy z 1/4 szklanki wody, dodajemy łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Kaszę wsypujemy na gotujące się mleko, mieszamy. Gotujemy do miękkości kaszy (ok. 15-20 minut), do momentu aż wchłonie całe mleko. Trzymamy w cieple.
  • 2. Banana i jagody myjemy, dokładnie osączamy. Banana obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 3. Gorącą kaszę mieszamy z masłem orzechowym, wykładamy na talerze, posypujemy plasterkami banana i jagodami (owoce lekko wciskamy w kaszę), skrapiamy syropem klonowym i od razu podajemy.

Porady

Jeżeli chcesz uzyskać jeszcze bardziej rozgrzewające śniadanie, całość oprósz cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować