Kasza jaglana z dodatkiem pomidorów, oliwek, kaparów

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zdrowe, orzeźwiające danie pełne bogatych smaków :) Polecam:)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza jaglana: 0.75 szklanki
    - wrzątek: 1 szklanka
    - pomidor: 3 sztuki
    - oliwki zielone: 150 gramów
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - bazylia świeża garść: 1 sztuka
    - kapary w zalewie: 1.5 łyżki
    - wędlina drobiowa: 200 gramów
    - oliwa z oliwek (opcjonalnie olej rzepakowy): 4 łyżki
    - ocet balsamiczny: 1.5 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - chilli płatki: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Kasza jaglana z dodatkiem pomidorów, oliwek, kaparów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Ugotować z dodatkiem tylko 1 szklanki wody - odstawić na 5 minut aby lekko przestygła.
  • 2. Wędlinę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oliwy.
  • 3. Pomidory sparzyć obrać ze skóry, wydrążyć miąższ, pokroić kosteczkę, oliwki pokroić w krążki, szczypiorek posiekać.
  • 4. W miseczce połączyć pomidory, szczypiorek, oliwki, kapary, potargane listki bazylii, ocet balsamiczny, 2 łyżki oliwy, przyprawić solą, pieprzem, chilli, odstawić na 5 minut.
  • 5. Kaszę lekko ostudzoną wymieszać z wędliną, pomidorami, przyprawić, ułożyć na talerzu, skropić odrobiną oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować