Kasza jaglana z prażonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kaszę jaglaną uwielbiam na słodko i na wytrawnie. Jest bardzo smaczne i zdrowa.Taka kasza z jabłkami jest bardzo pyszna. Można ją przygotować na podwieczorek lub deser. Jabłka pysznie pachną kardamonem. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 dag kaszy jaglanej
    4 duże jabłka
    1 płaska łyżka masła
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki syropu klonowego
    na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
    sól do gotowania
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Podczas gotowania kaszę często mieszamy. Można użyć kaszę w woreczku, wtedy ugotowaną kaszę wyjmujemy do miseczki.
  • 2. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.
  • 3. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i syrop trzcinowy, wrzucamy jabłka i dusimy je do miękkości często mieszając. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy kardamon i dokładnie mieszamy.
  • 4. Na talerze nakładamy porcje kaszy i jabłek. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi dwie takie porcje jak na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza Kasza jaglana Owoce Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować