Kasza jaglana zapiekana z bakaliami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kasza jaglana zapiekana z bakaliami

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza jaglana: 1 szklanka
    - mleko: 1 szklanka
    - śmietana 18%: 1 szklanka
    - masło: 2 łyżki
    - śliwki kalifornijskie (pokrojone w paski): 3 łyżki
    - rodzynki: 2 łyżki
    - suszone morele i figi (pokrojone w paski): 2 łyżki
    - mrożonych czarne porzeczeki albo dżemu: 2 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - cynamon: 1 szczypta
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - masło (do wysmarowania naczynia): 2 łyżki
    - bułka tarta (do wysypania naczynia): 2 łyżki

Kasza jaglana zapiekana z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę umyć, zalać 1 szklanką posolonego wrzątku, zagotować, wlać gorące mleko, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki masła i cynamon. Gotować, aż kasza całkowicie wchłonie płyn. Następnie wymieszać z bakaliami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć kaszę, wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej wiórki pozostałego masła. Zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Śmietanę zmiksować z resztą cukru i rozmrożonymi porzeczkami. Podać w dzbanuszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy