Kasza jaglana,szpinak-to zdrowie na talerzu.Taka zapiekanka nie tylko ładnie wygląda...również wspaniale smakuje.
60 min
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody+wrzątek do zalania kaszy w celu pozbycia się goryczki
1 opakowanie swieżego szpinaku( u mnie 400 g)
20 dkg serka koziego
4 łyżki jogurtu greckiego
1 średniej wielkości cebula
4 ząbki czosnku
suszony koperek
sól i pieprz do smaku
1/2 kostki sera feta
olej lub oliwa
Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak opłukać,zalać wodą,zagotować,odlać nadmiar wody.Cebulę drobno posiekać,wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę,zrumienić.Do zrumienionej cebuli dodać podgotowany szpinak,przeciśnięte ząbki czosnku,koperek(ilość według uznania).serek kozi.Wszystko dusić jakieś 5-10 minut.Pod koniec dolać jogurt grecki, doprawić do smaku solą i pieprzem.Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem,odstawić na 2 min,a następnie odcedzić.Ponownie zalać wodą i gotować,lekko osoloną, na małym ogniu przez ok.20 min.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,na spód nałożyć 1 część ugotowanej kaszy jaglanej,na nią nałożyć 1 część szpinaku,potem znowu kaszę i ponownie szpinak.Całość posypać pokruszoną fetą i suszonym (albo świeżym) koperkiem.Zapiekać przez ok.30-40 min w 180 C.Podawać na ciepło lub na zimno( na zimno ładnie się kroi). Polecam i smacznego:)
Komentarze