Danie to jest bardzo pożywne, niskokaloryczne, a zarazem bardzo bardzo smaczne. Efekt końcowy zaskoczył nawet mnie samą! Danie zostało zjedzone w mgnieniu oka, a już niebawem powtórka : )
15 min
Składniki:
125 gram kaszy jęczmiennej z soczewicą
4 ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża cebula
500 ml świeżego szpinaku
olej
sól i pieprz
Kasza jęczmienna z warzywami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku nastawiamy około 400 ml wody, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i kiedy zacznie się gotować wrzucamy kaszę jęczmienną i gotujemy do miękkości, następnie ją odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę, natomiast marchewkę po obraniu kroimy w półplasterki – warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak i całosć chwilę podsmażamy, po czym dodajemy ugotowaną kaszę – całość doprawiamy do smaku i mieszamy. Na sam koniec dodajemy ugotowane i odcedzone ziemniaki z marchewką, dodajemy do kaszy, całość mieszamy i podajemy.
Komentarze