Kasza jęczmienna z warzywami i szpinakiem

4.5 (166 ocen)

  • 15 min

Danie to jest bardzo pożywne, niskokaloryczne, a zarazem bardzo bardzo smaczne. Efekt końcowy zaskoczył nawet mnie samą! Danie zostało zjedzone w mgnieniu oka, a już niebawem powtórka : )

  • 15 min

Składniki:


  • 125 gram kaszy jęczmiennej z soczewicą
    4 ziemniaki
    1 duża marchewka
    1 duża cebula
    500 ml świeżego szpinaku
    olej
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jęczmienna z warzywami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku nastawiamy około 400 ml wody, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i kiedy zacznie się gotować wrzucamy kaszę jęczmienną i gotujemy do miękkości, następnie ją odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę, natomiast marchewkę po obraniu kroimy w półplasterki – warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak i całosć chwilę podsmażamy, po czym dodajemy ugotowaną kaszę – całość doprawiamy do smaku i mieszamy. Na sam koniec dodajemy ugotowane i odcedzone ziemniaki z marchewką, dodajemy do kaszy, całość mieszamy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować