Kuskus pod serową pierzynką

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Świetny pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Kasza kuskus jest delikatna w smaku i bardzo szybko się ją przygotowuje więc często gości u mnie na stole :)

  • 30 min

Składniki:

  • 300g kaszy kuskus
    ok 75 ml bulionu (może być z kostki)
    duża cebula
    laska kiełbasy zwyczajnej
    puszka czerwonej fasoli
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    10 dag sera żółtego
    natka pietruszki
    bazylia lub inne ulubione suszone zioła
    jajko
    2 duże łyżki gęstej śmietany
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
    tłuszcz i bułka tarta do nasmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Kuskus pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalać gorącym bulionem tak aby jego poziom był o 0,5 cm wyższy od poziomu kaszy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę a gdy ta się chwilę przesmaży dodać koncentrat pomidorowy i fasolkę, wymieszać, odstawić. Wszystko wymieszać z kuskusem i doprawić solą, pieprzem i ziołami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, wyrównać powierzchnię. Zalać śmietaną wymieszaną z rozbełtanym jajkiem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku w 180st C ok 15-20 min aż ser się roztopi. Zapiekankę podawać na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.

Porady

Do tej zapiekanki można również dodać podsmażone wcześniej pieczarki lub kiełbasę zastąpić wcześniej upieczonym mięsem np. z obiadu. Można ją podać z ulubioną sałatką lub zwyczajnie polaną keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kiełbasa Ser żółty Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować