300g kaszy kuskus
warzywa - ilość i rodzaj wedle uznania. Ja dodałam: 2 marchewki, 1 pietruszkę, nieduży bakłażan, 1 brokuł, 2 ziemniaki
2 średniej wielkości cebule
1 łyżka nasion gorczycy
ok. 8 nasion kardamonu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
garść rodzynek
laska cynamonu
olej do smażenia
płatki migdałów do posypania
pieprz, sól do smaku
Kasza kuskus z orientalną nutą - kasza konkurs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić.
W osolonej wodzie podgotować warzywa: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, brokuł i ziemniaki. (Nie trzeba gotować warzyw do zupełnej miękkości, bo będą jeszcze podsmażane). Odcedzić i odstawić.
2.Na rozgrzany olej wsypujemy ziarna gorczycy, cynamon i kardamon. Gdy gorczyca zacznie pękać (charakterystyczny odgłos) dodajemy cebulę i smażymy do złotego koloru.
3.Dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę podsmażamy, po czym dodajemy podgotowane warzywa, przyprawę garam masala, pieprz i sól do smaku i podsmażymy wszystko razem do miękkości i połączenia się aromatów.
4.Łączymy warzywa i kaszę i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Gotowe :-)
Porady
Można podawać jako dodatek do mięsa lub danie samo w sobie.
Komentarze