Kaszanka mojej babci

4.46 (193 ocen)

  • 1 godz. 40 min

kaszanke robiła moja babcia, mama a teraz robie ją ja.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg kaszy jeczmiennej
    1 litr swieżej krwi
    0,5 kg wątróbki wieprzowej
    5 metrów jelita wieprzowego
    głowizna
    sól i pieprz do smaku,
    5 ząbków czosnku,
    liscie laurowe
    ziele angielski
Wystaw ocenę:

4.46 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszanka mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Głowizne, watróbke skórki wieprzowe zalac wodą dodać przyprawy: ziele angielski , listek laurowy i sól do smaku. Gotowac na małym ogniu do miekkości. Przecedzić i wywar zachowac na którym ugotawać kasze.
    2) Mięso zmielić przez maszynkę, dodać krew , kasze, czosnek przeciśniety przez praskę, dodać sól i pieprz do smaku.całość dobrze wymieszać.
    3)Do maszynki nałożyc końcówkę do nabijania kiełbas. Nałożyc oczyszczone jelito. Nabijać i formowac dowolna wielkosć.
    4)w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kaszankę i parzyć 30 min. Nie gootować.

Porady

1)Polecam białą kaszankę bez krwi. 2) Podawać z musztardą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować