kaszanke robiła moja babcia, mama a teraz robie ją ja.
1 godz. 40 min
Składniki:
2 kg kaszy jeczmiennej
1 litr swieżej krwi
0,5 kg wątróbki wieprzowej
5 metrów jelita wieprzowego
głowizna
sól i pieprz do smaku,
5 ząbków czosnku,
liscie laurowe
ziele angielski
Kaszanka mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Głowizne, watróbke skórki wieprzowe zalac wodą dodać przyprawy: ziele angielski , listek laurowy i sól do smaku. Gotowac na małym ogniu do miekkości. Przecedzić i wywar zachowac na którym ugotawać kasze.
2) Mięso zmielić przez maszynkę, dodać krew , kasze, czosnek przeciśniety przez praskę, dodać sól i pieprz do smaku.całość dobrze wymieszać.
3)Do maszynki nałożyc końcówkę do nabijania kiełbas. Nałożyc oczyszczone jelito. Nabijać i formowac dowolna wielkosć.
4)w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kaszankę i parzyć 30 min. Nie gootować.
Porady
1)Polecam białą kaszankę bez krwi.
2) Podawać z musztardą
Komentarze