Najlepiej smakuje w towarzystwie wina. Potrawę wykonałam wzorując się przepisem Pani Magdy Gessler. Kaszotto wyszło pyszne, mocno grzybowe. Danie jest tanie, szybkie i syte:).
Składniki:
Składniki:
• 18 dag suszonych grzybów ( u mnie borowiki),
• 1 litr bulionu warzywnego,
• 1 duża cebula,
• 10 dag wędzonej słoniny,
• 2 szklanki kaszy pęczak,
• 1 szklanka białego wina,
• 20 dag dojrzewającego sera ( u mnie koryciński),
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• Natka pietruszki do dekoracji
Kaszotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Najlepiej pozostawić je do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której były moczone.
2.Ugotowane grzyby odcedzamy. Wywar pozostawiamy (U mnie pozostało go około 0,5 szklanki).
3.Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w kostkę.
Gotową słoninę przysmażamy na patelni
4.Do słoniny dodajemy cebulę i delikatnie ją rumienimy.
5.Przepłukaną kaszę dodajemy do cebuli z słoniną. Chwilkę razem smażymy.
6.Następnie podlewamy winem. Gdy wino odparuje całość podlewamy wywarem z grzybów oraz częścią bulionu. Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniamy go.
7.Na koniec dokładamy do całości grzyby.
8.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszotto zestawiamy z ognia i dokładamy do niego ser. Razem mieszamy. Ostatecznie doprawiamy do smaku.
Danie porcjujemy i podajemy udekorowane natką pietruszki.
Komentarze