Kaszotto z suszonymi grzybami

4.49 (159 ocen)

Najlepiej smakuje w towarzystwie wina. Potrawę wykonałam wzorując się przepisem Pani Magdy Gessler. Kaszotto wyszło pyszne, mocno grzybowe. Danie jest tanie, szybkie i syte:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 18 dag suszonych grzybów ( u mnie borowiki),
    • 1 litr bulionu warzywnego,
    • 1 duża cebula,
    • 10 dag wędzonej słoniny,
    • 2 szklanki kaszy pęczak,
    • 1 szklanka białego wina,
    • 20 dag dojrzewającego sera ( u mnie koryciński),
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczone grzyby 1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Najlepiej pozostawić je do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której były moczone.
  • odcedzenie grzybów 2. Ugotowane grzyby odcedzamy. Wywar pozostawiamy (U mnie pozostało go około 0,5 szklanki).
  • przysmażanie słoniny 3. Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w kostkę.
    Gotową słoninę przysmażamy na patelni
  • dodanie cebuli 4. Do słoniny dodajemy cebulę i delikatnie ją rumienimy.
  • dodanie kaszy 5. Przepłukaną kaszę dodajemy do cebuli z słoniną. Chwilkę razem smażymy.
  • podlanie bulionem i gotowanie 6. Następnie podlewamy winem. Gdy wino odparuje całość podlewamy wywarem z grzybów oraz częścią bulionu. Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniamy go.
  • Dodanie grzybów 7. Na koniec dokładamy do całości grzyby.
  • Dodanie sera 8. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszotto zestawiamy z ognia i dokładamy do niego ser. Razem mieszamy. Ostatecznie doprawiamy do smaku.
    Danie porcjujemy i podajemy udekorowane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować