1.Miód podgrzać razem z masłem.
Na sucho wymieszać cukier z sodą, mąką i kakao dodać jajko i letni miód, szybko zagnieść zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Następnie ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć na środku ułożyć porcję konfitury, zlepić i uformować kształt kasztanów.
2.Ciastka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około 15-20 min w temp.do 180st. po upieczeniu zaraz ściągnąć z blaszki i ostudzić.
Zimne ciastka posmarować z wierzchu konfiturą, dokładnie okleić ciemną masą cukrową i na wierzchu przykleić jasne kółeczko delikatnie rozciągając jego brzegi tak, aby całość przypominała kasztany.
3.Masa cukrowa :
Zagotować wodę z masłem dodać mąkę i jeszcze chwilkę uprażyć, aby pozbyć się smaku i zapachu surowej mąki, do ciepłej masy wgniatać porcjami cukier puder, na koniec dodać galaretkę.
4.Oddzielić 3/4 całej masy i dodać do niej kakao dokładnie je wgniatając w masę cukrową, cieniutko rozwałkować i wycinać kubkiem większe krążki którymi oblepimy nasze ciastka, część bez kakao również cieniutko rozwałkować i wycinać mniejsze kółeczka.
Porady
Resztki masy cukrowej można wysuszyć potem rozkruszyć i wykorzystać jako posypkę do dekoracji ciasta.
Komentarze