Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy na mniejsze kawałki.
2.Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) - chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty).
Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3.Na pozostałym na patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając.
Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie.
4.Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Komentarze