Kaukaski sos tekemali

3 (1 ocen)

Sos tekamali pochodzi z gór Kaukazu a jego nazwa pochodzi od nazwy lokalnych kwaśnych śliwek. Z powodzeniem można zastąpić je rodzimymi mirabelkami. Sos jest kwaśny i ostry równocześnie i stanowi świetny dodatek do mięs, w szczególności z grilla.

Składniki:

  • 1kg śliwek (u mnie mirabelki ale równie dobrze mogą być węgierki)
    5 ząbków czosnku
    1/2 łyżeczek mielonej kolendry
    ¼ łyżeczki chili
    2-4 łyżeczki cukru (w zależności od kwaśności śliwek)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Kaukaski sos tekemali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy i wyparzamy.
    Śliwki umieszczamy w garnku z grubym dnem z odrobiną wody i podgrzewamy aż owoce się rozpadną i miąższ zacznie oddzielać się od pestek. Owoce przecieramy przez sito, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, chili i cukier.
    Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
    Sos przekładamy do przygotowanych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut w piekarniku w 100 stopniach C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
SOS PIECZENIOWY

To może cię zainteresować