Kawa, która łączy pokolenia

0 (0 ocen)

Pyszny deser pitny z dodatkiem zbożowej kawy, mleka i czekolady.

Składniki:

  • Na 1 kawę:

    4 łyżeczki kawy zbożowej
    200 ml mleka 2%
    1 łyżeczka syropu klonowego
    ½ op. bitej śmietany w proszku (2 pełne łyżki)
    5 kostek czekolady gorzkiej
    2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
    ewent. 2 rurki waflowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Kawa, która łączy pokolenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy i odmierzone 3 łyżeczki kawy. Mieszamy z dodatkiem syropu klonowego i odstawiamy do ostudzenia.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze słodką śmietanką. 2/3 wylewamy na spód wysokiego kielicha i rozlewamy po ściankach tworząc nieregularne kształty. Możemy kieliszek całkowicie odwrócić i poczekać aż czekolada zastygnie, a następnie napełniamy połową przygotowanej kawy. Do drugiej części dodajemy ok. 2 łyżki śmietany w proszku oraz łyżeczkę kawy zbożowej i ubijamy. Napełniamy przygotowaną pianką już do pełna, a wierzch zdobimy pozostałą czekoladą i rurkami waflowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować