Kawa po turecku z imbirem

5 (182 ocen)

Kawa po turecku słynie przede wszystkim ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się odpowiednich tygielek z długą rączką... nam wystarczy niewielki rondelek.

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):
    2 szklanki wody
    3-4 łyżki zmielonej kawy (lub więcej wg uznania)
    3-4 łyżki cukru (wg uznania)
    0,5 łyżeczki imbiru
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Kawa po turecku z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę wsypujemy do rondelka, dodajemy także cukier i imbir, i zalewamy wodą. Płyn podgrzewamy powoli, by kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdjąć napar z palnika. Należy go wtedy zamieszać i po chwili znów odłożyć do podgrzania. Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, należy zdjąć rondelek i zamieszać napar. Powtarzamy to potem jeszcze trzeci raz, a następnie powoli wlewamy kawę do porcelanowych filiżanek, tak by kawowe fusy zostały na dnie rondelka.
    Kawy po turecku nie można zagotować, nie dodajemy też do niej mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować