Kawa po turecku słynie przede wszystkim ze sposobu jej przygotowania. Do parzenia kawy tureckiej używa się odpowiednich tygielek z długą rączką... nam wystarczy niewielki rondelek.
Składniki:
Składniki (2 porcje):
2 szklanki wody
3-4 łyżki zmielonej kawy (lub więcej wg uznania)
3-4 łyżki cukru (wg uznania)
0,5 łyżeczki imbiru
Kawa po turecku z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę wsypujemy do rondelka, dodajemy także cukier i imbir, i zalewamy wodą. Płyn podgrzewamy powoli, by kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdjąć napar z palnika. Należy go wtedy zamieszać i po chwili znów odłożyć do podgrzania. Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, należy zdjąć rondelek i zamieszać napar. Powtarzamy to potem jeszcze trzeci raz, a następnie powoli wlewamy kawę do porcelanowych filiżanek, tak by kawowe fusy zostały na dnie rondelka.
Kawy po turecku nie można zagotować, nie dodajemy też do niej mleka.
Komentarze