KAWA UCIERANA, KRĘCONA z pianką z Amaretto

0 (0 ocen)

  • 5 min

«Na jesienne chłody polecam świetną kawkę. Kocham kawę i wszelkie smaki z nią związane. Ubóstwiam ją przygotowywać na różne sposoby, ten przepis na kawkę przywiozłam z Gór z Włoch. Podpatrzyłam i lekko zmodyfikowałam po swojemu. Lekka, puszysta, świetnie koi, otula swoim delikatnym migdałowym posmak

  • 5 min

Składniki:

  • kawa czarna rozpuszczalna(ta ciemna)
    kawa creme rozpuszczalna (ta jasna)
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżeczka Amaretto lub Rumu
    50 ml świeżego mleka


    GRAM O HIT MIESIĄCA

Kawa ucierana, kręcona z pianką z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance utrzyj kawy z cukrem zwykłym i wanilinowym i dosłownie 1/2 łyżeczki przegotowanej wody. Ucieraj energicznie jak kiedyś kogel mogel aż masa nabierze objętości 3 krotnie więcej i zbieleje. Następnie do tak spienionej kawki dolej 3/4 wysokości gorącej ale nie wrzącej wody. Uzupełnij odrobiną mleka, dolej Amaretto lub rum

Porady

Na wierzchu będzie duża pianka. możesz ją posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Podawaj z cantucci-włoskimi ciasteczkami migdałowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy