Kawa z kogel-mogel

4.5 (159 ocen)

Kogel-mogel to PRL-owski deser z jajek i cukru, który czas swojej świetności ma już raczej za sobą. Można go jednak wykorzystać jako element świetnej, kremowej kawy. Zachęcam do wypróbowania tej niecodziennej, słodkiej i pysznej propozycji.

Składniki:

  • (na jedną dużą kawę)
    2-3 łyżeczki kawy mielonej lub rozpuszczalnej lub 3/4 szklanki kawy z ekspresu
    ¾ szklanki wody
    bita śmietana
    Krem:
    2 żółtka
    20 g cukru
    Karmel:
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy Jajko

Kawa z kogel-mogel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    Przygotuj kąpiel wodną: do garnka nalej wodę do około 1/3 wysokości i ułóż na nim szklaną lub ceramiczna miskę. Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy cały czas podgrzewając w kąpieli wodnej, aż do uzyskania puszystej masy.
    Masę nakładamy na dno szklanki.

    Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki. Kawę delikatnie wylewamy na krem jajeczny.

    Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.


    Kawę wykańczamy rozetką bitej śmietany i kawałkami karmelu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować