Wspaniale się komponuje z kawką, robi się go łatwo i przyjemnie.Biszkopt kawowy połączony z delikatną masą orzechowo - rumową przekładany dżemem z czarnej porzeczki :)
60 min
Składniki:
Biszkopt kawowy:
Biszkopt z 6 jajek według mojego przepisu (http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-niezawodny-7)
+ 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Nestle Cream
Masa:
150 g orzechów mielonych
150 ml mleka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki rumu
1 margaryna
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (250 g)
dodatkowo polewa
proponuje mój przepis (http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakao-gorzkie-pewna)
Kawowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt z łyżką kawy rozpuszczalnej. przekroić na 3 blaty i wystudzić.
Blaszka 22x32
2.Masa:
Orzechy zagotować z mlekiem i cukrem jak zgęstnieją zdjąć z ognia i wystudzić całkowicie. Margarynę ucieramy dodajemy wystudzoną masę orzechową i na sam koniec dodajemy rum.
3.Blaty biszkoptowe smarujemy najpierw dżemem porzeczkowym następnie masa orzechowo - rumowa.
Góre ciasta możemy udekorować polewą lub na samą górę rozcieramy troszkę masy i kruszymy ciastko Prince Polo.
Komentarze