Pyszne, kawowe ciasto, a właściwie cappuccino, trochę ciężkie, lekko lepiące. W połączeniu ze słodkimi bananami i chrupiącymi orzechami na wierzchu tworzy idealną kompozycję smakową. Ciasto bardzo proste, mieszane łyżką. Przepis własny.
35 min
Składniki:
Porcja na ok. 16 muffinek:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cappuccino w proszku
100 ml oleju
2 jajka
200 ml kwaśnej śmietany 18%
Kawowe muffinki z bananami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kawę cappuccino, wymieszać. Dodać olej, jajka i śmietanę. wymieszać łyżką na jednolite ciasto. Nakładać do foremek na muffinki do ok. 3/4 wysokości.
2.Banana pokroić w plasterki, układać na wierzchu ciasta.
3.Orzechy podzielić na ćwiartki, ułożyć na wierzchu ciasta.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Komentarze