Kawowiec z orzechami w miodzie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Na kawowym biszkopcie masa śmietanowo-kawowa, biszkopcik i rzecz najważniejsza, chrupiące orzechy włoskie skąpane w miodzie.Kubki smakowe wariują!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:

    - 4 jajka

    - 3 czubate łyżki mąki tortowej

    - 1 szklanka cukru pudru

    - 2 łyżki kawy świeżo mielonej

    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    - 1 łyżka kakao

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia



    Masa śmietanowo-kawowa:

    - 300 ml śmietanki tortowej 36 %

    - 2 łyżeczki żelatyny

    - 2 łyżki cukru

    - 2 łyżki świeżo mielonej kawy

    - 2 łyżki gorącej wody

    Poncz:

    - 6 łyżek naparu z kawy

    Dodatkowo:

    - okrągłe biszkopty

    - 1 szklanka obranych orzechów włoskich

    - 50 g masła

    - 1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowiec z orzechami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, kawy, kakao i proszek do pieczenia przesiać, a następnie dodać do masy.
    Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
  • 2. Żelatynę wraz z kawą i cukrem rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i powoli wlewać kawę z żelatyną, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu umieścić biszkopciki. Ciasto wstawić do lodówki.
    W rondelku rozpuścić masło, dodać orzechy i miód. Podgrzewać orzechy przez około 5-8 minut następnie wystudzić.
    Tak przygotowanymi orzechami udekorować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować