Kawowy biszkopcik z masą sernikowo - ananasowo – malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawę – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa serowa:
Mleko, śmietanę i roztrzepane jajka zagotować razem mieszając od czasu do czasu. Gdy wytworzy się serek zdjąć z ognia i odcedzić na durszlaku. Zostawić do wystygnięcia. Zimny utrzeć na puch z margaryną i cukrem. Podzielić na dwie części do pierwszej dodać pokrojone ananasy i chwilkę zmiksować, a do drugiej szklankę malin i również zmiksować.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
3.Przełożenie:
Biszkopt – masa ananasowa – biszkopt – masa malinowa – maliny – tężejąca galaretka
Komentarze