Kawowy biszkopt z wiśniami i masą z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Następnie, nadal ubijając, dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy kawę i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno blachy o wym. 32x20cm lub tortownicy o średnicy 28cm. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 minut w temperaturze 160ºC. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy go w formie na podłogę z wysokości pół metra (dzięki temu nie opadnie) i odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z formy i kroimy na blaty gdy całkiem wystygnie.
2.0,75l mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i kakao, następnie dodajemy po łyżce kaszy manny, cały czas ucierając. Wiśnie osączamy, dodajemy do masy i mieszamy całość łyżką.
3.Biszkopt kroimy wzdłuż na pół lub na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem przygotowanym z wody i soku z cytryny i przekładamy masą. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową.
Porady
Do masy można dodać więcej cukru i trochę soku z cytryny. Można pominąć dodatek kakao.
Komentarze