Kawowy piernik z kremem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Piernik jest bardzo kruchy, pachnie miodem i kawą. Można go spożywać zaraz po przygotowaniu. U mnie króluje przez cały rok.

  • 40 min

Składniki:

  • Forma: 15x28 cm
    Ciasto:
    2 jajka
    ½ szklanki cukru
    1/3 kostki dowolnej margaryny
    1/3 szklanki miodu
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy
    Szczypta soli
    1 i ¾ szklanki mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    2 łyżki rumu
    Tłuszcz do formy
    ½ szklanki marmolady wieloowocowej
    Do dekoracji dowolna polewa oraz orzechy włoskie
    Krem:
    7,5 dag cukru
    ½ opakowania cukru waniliowego
    ¼ l mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ kostki dowolnej margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowy piernik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka utrzeć z cukrem i tłuszczem na puszystą masę, dodać miód i rum oraz wystudzoną kawę, wymieszać. Porcjami dodawać składniki sypkie, delikatnie mieszać. Wylać do natłuszczonej formy, piec około 50 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony piernik przekroić na 3 części.
    Krem – w połowie mleka rozpuścić mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami i tłuszczem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki, ugotować gęsty budyń. Jedną część piernika posmarować podgrzaną marmoladą, przykryć drugim plackiem. Na niego wylać ugotowany budyń, przykryć następnym plackiem, docisnąć. Piernik udekorować dowolną polewą(u mnie polewę dekoracyjnie wyżłobiłam widelcem). Na wierzch ułożyć połówki orzechów włoskich. Piernik schłodzić.

Porady

1. do ciasta można dodać łyżkę powideł śliwkowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować