Kebab w cieście

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Kebab to narodowa potrawa Turcji. Większość z nas miało z nim do czynienia;). Postanowiłam zrobić w domu, dodałam innej przyprawy. Wyszło pysznie;)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    Placki tortilli - 2 sztuki
    filet z udźca indyka - 300 gramów
    przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
    pomidor - 2 sztuki
    cebula - 1 duża lub 2 małe
    kapusta pekińska - ćwiartka
    olej - 3 łyżki

    Sos czosnkowy:
    jogurt naturalny - 5 łyżek
    jogurt grecki - 5 łyżek
    ocet winny - 1 łyżeczka
    sol - szczypta
    pieprz - szczypta
    czosnek - 1ząbek
    koper świeży - mała garść posiekanego
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne

Kebab w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z udźca myjemy, następnie osuszamy papierkowym ręcznikiem. Usuwamy zbędne błony. Kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski,dodajemy 3 łyżki oleju i przyprawę do gyrosa. Przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut - niech się przegryzie z przyprawą.
  • sos czosnkowy 2. W tym czasie przygotowujemy sos: Do małej miski dajemy jogurt naturalny i grecki , ocet winny, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość intensywnie mieszamy. Dodajemy do sosu posiekany koper.
  • 3. Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już tłuszczu, mięso "dostało" wystarczająco przy marynowaniu) Smażymy co jakiś czas mieszając około 10 minut. Kroimy pomidory na mniejsze cząstki, cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry " Rozbieramy" plastry na oddzielne kręgi. Kapustę siekamy na paski. Na placki tortilli układamy kapustę, pomidora i cebulę, na to przekładamy usmażone mięso, polewamy sosem czosnkowym zwijamy. Podajemy:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować