Ciasto
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
4 dag masła
1 żółtko
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oregano
1/2 łyżki cukru
1 szkl mleka
Farsz
1/2 pora
1cebula
2 papryki (czerwona i zielona)
40 dag pieczarek ( zetrzeć na tarce )
1/2 kg fileta z kurczaka
2 łyżki przecieru pomidorowego
10-15 dag sera żółtego
przyprawa do gyrosa
sól
pieprz
1.wykonanie ciasta
Drożdże rozpuścić w1/2 szkl letniego mleka dosypać tyle mąki aby powstało ciasto konsystencji śmietany . Pozostawić do wyrośnięcia , następnie dodać resztę składników(masło rozpuścić). Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
2.wykonanie farszu
Pora i cebulkę pokroić w krążki i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę .Podsmażyć.
Fileta kroimy w kostkę wymieszać z przyprawą do gyrosa , następnie smażymy.
Pieczarki podsmażyć . Wszystkie składniki łączymy dodajemy przecier pomidorowy . Gdy farsz ostygnie dodajemy żółty ser starty na tarce. doprawić całość solą i pieprzem do smaku.
3.Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy 14 cm. Lepimy pierogi.
gotowe smarujemy rozkłóconym jajkiem . Pieczemy w temp 180 st. około 15 min.
Komentarze