Kebabki

4.5 (168 ocen)

Przepis dostałam od znajomej

Składniki:

  • Ciasto
    1/2 kg mąki
    5 dag drożdży
    4 dag masła
    1 żółtko
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka oregano
    1/2 łyżki cukru
    1 szkl mleka


    Farsz
    1/2 pora
    1cebula
    2 papryki (czerwona i zielona)
    40 dag pieczarek ( zetrzeć na tarce )
    1/2 kg fileta z kurczaka
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    10-15 dag sera żółtego
    przyprawa do gyrosa
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kebabki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie ciasta
    Drożdże rozpuścić w1/2 szkl letniego mleka dosypać tyle mąki aby powstało ciasto konsystencji śmietany . Pozostawić do wyrośnięcia , następnie dodać resztę składników(masło rozpuścić). Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. wykonanie farszu
    Pora i cebulkę pokroić w krążki i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę .Podsmażyć.
    Fileta kroimy w kostkę wymieszać z przyprawą do gyrosa , następnie smażymy.
    Pieczarki podsmażyć . Wszystkie składniki łączymy dodajemy przecier pomidorowy . Gdy farsz ostygnie dodajemy żółty ser starty na tarce. doprawić całość solą i pieprzem do smaku.
  • kebabki 3. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy 14 cm. Lepimy pierogi.
    gotowe smarujemy rozkłóconym jajkiem . Pieczemy w temp 180 st. około 15 min.

Porady

Pierogi dobrze smakują z barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować