Keczup z cukinii

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Wyśmienity i bardzo praktyczny. To doskonały sposób na uporanie się cukiniowym nadmiarem bogactwa.

  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia bez skóry i pestek: 1.5 kilograma
    - cebula: 0.5 kilograma
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 2 szklanki
    - papryka slodka mielona: 1 łyżka
    - papryka ostra w proszku: 1 łyżka
    - koncentart pomidorowy: 600 gramów
    - ocet: 1 szklanka

Keczup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, ścieramy na tartce o grubych okach. Cebulę kroimy w piórka. W dużej misie zasypujemy cebulę i cukinię garścią soli i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 6 godzin.

    Po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem, umieszczamy w garnku i dodajemy cukier, paprykę, koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, po czym gotujemy dalej na średnim ogniu przez 20 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy szklankę octu, zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków.

    Kusi nas, by następnym razem dodać kilka łodyg selera naciowego i kilka pomidorów. Sądzimy, że dzięki temu smak będzie jeszcze bogatszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy