Keczup z piekła rodem (z cukinii)

4.51 (148 ocen)

  • 60 min

Zdrowszy i nieziemnsko ostry keczup z cukinii. Według mnie smakuje o wiele lepiej niż z samych pomidorów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg cukinii (bez skórki i pestek)
    1 duża cebula
    2 papryki czerwone
    1 papryczka chilli
    1-2 ząbki czosnku
    2 koncentraty pomidorowe po 190 g
    1/3 szkl octu winnego
    100 g cukru
    2 łyżki soli
    pieprz cayenne
    ostra papryka w proszku
    bazylia
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z piekła rodem (z cukinii) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce. Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. .
  • 2. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy dalej przez 20 minut. Na koniec wsypujemy pozostałe przyprawy, przeciśnięty czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Ciągle mieszając gotujemy do momenty aż masa zgęstnieje.
  • 3. Blendujemy całość na papkę i gorącą przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy. Możemy także poczekać aż keczup ostygnie, dopiero zmiksować, następnie ponownie zagotować lub zimny przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować