Kefir z grzyba tybetańskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyba zalewamy szklanką mleka i przykrywamy gazą,obwiązując gumką.
2.Po upływie 24h odkrywamy gazę i drewnianą lub plastikową łyżką mieszamy całość.Następnie do plastikowej miski przecedzamy całość przez plastikowe sitko.
3.Po odcedzeniu przepłukujemy grzybka na sicie pod bieżącą zimną wodą do momentu az nie będzie pokryty mlekiem.
4.Przekładamy go do czystego słoika i zalewamy go szklanką mleka.Nakrywamy gazą i odstawiamy na 24h.
Czynność powtarzamy codziennie przez 20 dni. Następnie robimy 10 dni przerwy . . .
Kefir z grzybka smakuje jak zsiadłe mleko.Dla urozmaicenia mozna sobie dodać do niego świeże owoce np. maliny,jagody czy truskawki . . . .
Porady
Optymalna temperatura hodowli grzybka to 18-25 °C (temperatura pokojowa).
Do hodowli grzybka używać niemetalowych przedmiotów !!!
Komentarze