Inny niż zwykle, bo z niemielonego twarogu. Do tego wzbogacony o kwaskowe mirabelki stanowi wyśmienity i zdrowy deser.
3 godz.
Składniki:
1,5 kg twarogu półtłustego
300 g masła
600 g kefiru
3 szklanki cukru
10 jajek S
fiolka aromatu pomarańczowego
6 budyniów śmietankowych po 60 g każdy
około 30-40 sztuk mirabelek
Puszysty sernik z kefirem i mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać miękkie masło i cukier i wyrobić z tego puszystą masę.
2.Do tego dodać pozostałe składniki czyli: rozgnieciony wcześniej widelcem twaróg, kefir, aromat i budynie. Wszystko zmiksować mikserem na dużych obrotach aby się dobrze wymieszało.
3.Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Dodać ubite białka do masy i lekko zamieszać do zaniku piany.
4.Masę przelać do nasmarowanej blachy. Na całej powierzchni ciasta ,,zatopić,, wydrążone z pestek mirabelki, a potem poukładać kolejny ich rząd bez zatapiania w cieście (tak żeby były widoczne).
5.Pieczemy około 2h w 200 stopniach, może nieco dłużej w zależności od piekarnika.
6.Ciasto studzimy i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Komentarze