Wyszukany w zeszycie mamy trafia do mojego ;-) Pycha
1 godz. 20 min
Składniki:
na keksówkę 40x11 cm
5 jajek
mąka pszenna (tyle ile ważą jajka)
cukier kryształ (tyle ile ważą jajka)
250 g margaryny
duża cytryna
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do odsypania
Keks cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka ciągle ucierając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny . Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Moje jajka ważyły 350 g więc tyle dodałam mąki i tyle samo cukru.
Jajka warzymy w skorupkach.
Komentarze