Keks jabłkowy z karmelizowanymi pestkami dyni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Przepis wymyślony przeze mnie. Pyszne ciasto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150 g masła
    150g cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    4 jaja
    300 g mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki namoczonych rodzynek
    100 g pestek z dyni
    1,5 średniego jabłka
    4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie białego)

    Wymiary keksówki: 24 x 10,5 cm, wysokość 6,5 cm
    Pojemność 1500 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks jabłkowy z karmelizowanymi pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastaw piekarnik do 175 stopni. Rodzynki namocz 15 minut w gorącej wodzie, odsącz i obtocz w mące. Formę wysmaruj masłem i obsyp mąką.
  • 2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ucierając (miksując). Partiami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszaj mikserem. Dodaj połowę pestek dyni, pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki, wymieszaj łyżką. Przełóż do foremki, piecz 50-60 minut, stopień wypieczenia sprawdź patyczkiem.
  • 3. Studź na kratce. Na ciepłe ciasto wyłóż pestki w karmelu.
    Na patelnię wlej 8 łyżek wody i wsyp 4 łyżki brązowego cukru, oraz pozostałe pestki dyni. Pozwól aby chwilę się popróżyły w powstałym sosie, gdy prawie cała woda wyparuje wyłóż ciepłe na ciasto.

Porady

Do ciasta proszkowego nie można zaglądać przez około pół godziny, tyle trwa mniej więcej proces wyrastania ciasta, aby nie opadło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować