Keks jabłkowy z karmelizowanymi pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastaw piekarnik do 175 stopni. Rodzynki namocz 15 minut w gorącej wodzie, odsącz i obtocz w mące. Formę wysmaruj masłem i obsyp mąką.
2.Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ucierając (miksując). Partiami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszaj mikserem. Dodaj połowę pestek dyni, pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki, wymieszaj łyżką. Przełóż do foremki, piecz 50-60 minut, stopień wypieczenia sprawdź patyczkiem.
3.Studź na kratce. Na ciepłe ciasto wyłóż pestki w karmelu.
Na patelnię wlej 8 łyżek wody i wsyp 4 łyżki brązowego cukru, oraz pozostałe pestki dyni. Pozwól aby chwilę się popróżyły w powstałym sosie, gdy prawie cała woda wyparuje wyłóż ciepłe na ciasto.
Porady
Do ciasta proszkowego nie można zaglądać przez około pół godziny, tyle trwa mniej więcej proces wyrastania ciasta, aby nie opadło.
Komentarze