Keks świąteczny

0 (0 ocen)

  • 6 min

W ubiegłe święta piekłam go po raz pierwszy - został zjedzony w mgnieniu oka :)

  • 6 min

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    5 dag rodzynek
    15 dag kandyzowanych owoców
    4 jajka
    kostka masła
    2 łyżki rumu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks 1. Rodzynki mieszamy razem z owocami kandyzowanymi (mango, ananas itp) i zalewamy rumem – odstawiamy na 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, a następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy. Z owoców odlewamy rum i dodajemy go do masła z cukrem i miksujemy (owoce mieszamy z łyżką mąki). Do utartych jajek dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i całość miksujemy (masa jest dość gęsta), dodajemy kandyzowane owoce i rodzynki – mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut, pierwsze 10 minut w temp. 200* a resztę czasu w temp. 150*. Po ostudzeniu i wyjęciu z blaszki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować