Keks świąteczny z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Większe bakalie takie jak morele czy suszone śliwki posiekać, nożem. Rodzynki, skórki owocowe i kandyzowany ananas koniecznie zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem, następnie odsączyć. Wszystkie bakalie wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać miód i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem.
2.Powstałą masę przelać do keksówki o dolnych wymiarach 20x10 cm (lub większej, keks w keksówce o powyższych rozmiarach jest bardzo wysoki) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie pozostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, drewnianym patyczkiem ponakłuwać w wielu miejscach i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Podczas studzenia nasączyć keks trzykrotnie syropem (miód wymieszać z letnią wodą). Pierwszy raz od razu po wyjęciu z piekarnika, drugi- 10 minut później, trzeci raz po kolejnych 10 minutach.
3.Lukier: Składniki wymieszać do powstania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę cukru pudru lub soku.
Ostudzony keks polać lukrem i udekorować bakaliami. Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, zawinięty w ściereczkę lub folię. Smacznego!
Komentarze