Keks świąteczny z bakaliami

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny keks świąteczny z dużą ilością bakalii. Długo zachowuje świeżość. Serdecznie polecam! :)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    180 g miękkiego masła
    180 g cukru pudru
    4 jajka rozmiar L
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie aromat waniliowy)
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    200 ml mleka
    300-350 g bakalii: rodzynki, skórki owocowe, morele, suszone śliwki, orzechy, migdały, kandyzowany ananas itp.

    Syrop:
    1/2 szkl letniej wody
    2 łyżki miodu

    Lukier:
    3/4 szkl cukru pudru
    kilka łyżek soku z cytryny

    Dodatkowo:
    bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Desery

Keks świąteczny z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Większe bakalie takie jak morele czy suszone śliwki posiekać, nożem. Rodzynki, skórki owocowe i kandyzowany ananas koniecznie zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem, następnie odsączyć. Wszystkie bakalie wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać miód i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem.
  • 2. Powstałą masę przelać do keksówki o dolnych wymiarach 20x10 cm (lub większej, keks w keksówce o powyższych rozmiarach jest bardzo wysoki) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie pozostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, drewnianym patyczkiem ponakłuwać w wielu miejscach i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

    Podczas studzenia nasączyć keks trzykrotnie syropem (miód wymieszać z letnią wodą). Pierwszy raz od razu po wyjęciu z piekarnika, drugi- 10 minut później, trzeci raz po kolejnych 10 minutach.
  • 3. Lukier: Składniki wymieszać do powstania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę cukru pudru lub soku.

    Ostudzony keks polać lukrem i udekorować bakaliami. Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, zawinięty w ściereczkę lub folię. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować