Pyszny sposób na wykorzystanie białek ;) Ciasto jest rewelacyjne :)
60 min
Składniki:
Składniki na dużą keksówkę:
8 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g. masła - rozpuszczonego, ostudzonego
łącznie ok. 1,5 szklanki bakalii (u mnie morele, rodzynki i orzechy laskowe)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
1 łyżeczka mąki do oprószenia bakalii
Keks waniliowy na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, po czym ubijając dalej dodaję cukier waniliowy i cukier puder. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i na przemian z masłem dodaję do piany, jednocześnie delikatnie mieszając wszystko drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie staram się wmieszać bakalie (wcześniej oprószone mąką). Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy keksowej. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut. Gorące smaruję masłem i posypuję grubą warstwą cukru pudru.
Komentarze