Keks waniliowy na białkach

4.45 (219 ocen)

  • 60 min

Pyszny sposób na wykorzystanie białek ;) Ciasto jest rewelacyjne :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na dużą keksówkę:
    8 białek w temperaturze pokojowej
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g. masła - rozpuszczonego, ostudzonego
    łącznie ok. 1,5 szklanki bakalii (u mnie morele, rodzynki i orzechy laskowe)
    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    mąka do oprószenia formy
    1 łyżeczka mąki do oprószenia bakalii
Wystaw ocenę:

4.45 (219 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks waniliowy na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, po czym ubijając dalej dodaję cukier waniliowy i cukier puder. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i na przemian z masłem dodaję do piany, jednocześnie delikatnie mieszając wszystko drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie staram się wmieszać bakalie (wcześniej oprószone mąką). Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy keksowej. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut. Gorące smaruję masłem i posypuję grubą warstwą cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować