Keks wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek, sodę oczyszczoną przesiać przez sito.
2.Masło rozpuścić w rondlu, odstawić w chłodne miejsce. Wystudzone masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wlać aromaty arakowy i waniliowy, wbić jajka, zmiksować. Dodać śmietanę, miksować na niskich obrotach 1 minutę.
3.Do masy dodać mąkę, proszek,sodę oczyszczoną i mak , połączyć składniki.
4.Bakalie obtoczyć w mące pszennej, wrzucić do masy, wymieszać łyżką.
5.Gęste ciasto przelać do 2 prostokątnych aluminiowych foremek keksowych ( długość 23 cm). Piec 50-55 minut w temp. 175 stopni C. Podczas pieczenia wstawić do piekarnika małe żaroodporne naczynie z wodą.
6.Keksy można oprószyć cukrem pudrem aromatyzowanym cytryną lub polać lukrem i posypac siekanymi orzechami lub cukrowymi dekoracjami świątecznymi (gwiazdeczkami, perełkami).
7.P.S. Takie foremki na keks i pasztety można kupić w wielu sklepach sieciowych. Są wygodne w użyciu i taki keks mozna zanieśc jako upominek kulinarny.
Komentarze