Keks z chałwą, suszoną śliwką i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto:
Jajka ubić na puszystą pianę,dodając stopniowo cukier,pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
Do ubitych jajek dodać śmietankę,skórkę z cytryny oraz nalewkę wiśniową całość wymieszać,mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia,następnie delikatnie połączyć z masą z jajek.
2.Chałwy pokruszyć i dodać do ciasta wraz z suszonymi śliwkami i orzechami,całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do podłużnej formy(32x11)wysmarowanej i oprószoną mąką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 45-50 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
3.przygotować polewę:
Śmietanę doprowadzić do zagotowania,następnie zalać nią pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady,następnie dodać miękkie masło i wymieszać.
Tak przygotowaną polewą oblać wystudzone ciasto,udekorować perełkami z cukru.
Komentarze