Keks z chałwą, suszoną śliwką i orzechami nerkowca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniały,niesamowity smak,wszystkie składniki idealnie pasują do siebie,szczerze polecam na świąteczny stół.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na ciasto:
    210 g mąki pszennej
    200 cukru kryształu
    3 jajka
    3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki nalewki wiśniowej
    150 g chałwy waniliowej
    50 g chałwy kakaowej
    100 g suszonych śliwek(pokrojonych)
    100 g orzechów nerkowca(posiekanych)
    skórka otarta z 1 cytryny(wyszorowanej i sparzonej)
    na polewę:
    100 ml słodkiej śmietanki 30%
    100 g czekolady deserowej
    30 g miękkiego masła
    dodatkowo:
    kolorowe perełki z cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks z chałwą, suszoną śliwką i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto:
    Jajka ubić na puszystą pianę,dodając stopniowo cukier,pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
    Do ubitych jajek dodać śmietankę,skórkę z cytryny oraz nalewkę wiśniową całość wymieszać,mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia,następnie delikatnie połączyć z masą z jajek.
  • 2. Chałwy pokruszyć i dodać do ciasta wraz z suszonymi śliwkami i orzechami,całość wymieszać.
    Ciasto przełożyć do podłużnej formy(32x11)wysmarowanej i oprószoną mąką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 45-50 minut.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
  • 3. przygotować polewę:
    Śmietanę doprowadzić do zagotowania,następnie zalać nią pokruszoną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady,następnie dodać miękkie masło i wymieszać.
    Tak przygotowaną polewą oblać wystudzone ciasto,udekorować perełkami z cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować