Keks z bakaliami

4.51 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem młodą żoną i matką. Uwielbiam gotować i piec. Bardzo się cieszę, gdy moje potrawy i wypieki smakują moim bliskim.

Składniki:

  • ● 20 dag masła
    ● 20 dag cukru
    ● 4 jajka
    ● 30 dag mąki pszennej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki rumu
    ● 10 dag rodzynek
    ● 10 dag skórki pomarańczowej
    ● 10 dag mieszanki keksowej
    ● szczypta soli
    ● 4 łyżki mleka
    ● skórka starta z cytryny
    ● cukier puder do dekoracji
    ● tłuszcz i bułka tarta do keksówki
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania dodajemy szczyptę soli.
  • Keks z bakaliami 2. Do masy wbijamy jajka, wlewamy rum i mleko. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną
    z proszkiem i mieszamy.
  • 3. Bakalie oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do keksówki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką
    tartą) i pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 170 °C. Gdy keks ostygnie, posypujemy cukrem pudrem.

Porady

● Keks najlepiej upiec kilka dni wcześniej, najsmaczniejszy jest, gdy „dojrzeje”. ● Formę napełniamy ciastem do 2/3 wysokości, bo podczas pieczenia urośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Skórka pomarańczowa

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować